Vogelspinnenforum FAQ

Hier kan je antwoorden vinden op vragen over hoe het forum werkt. Gebruik de links of de zoek box hieronder om je weg door het forum te vinden.

Nieuwe Berichten Plaatsen

Hoe kan ik mijn berichten en boodschappen opmaken?

Als je een bericht plaatst wil je er misschien wat opmaak aan toevoegen, zoals vet, cursief en onderstreept.

Opmaak toevoegen kan op twee manieren:

  • Door aanklikbare elementen te gebruiken die lijken op die van de meeste tekstverwerkers
  • Door BB Codes in te typen

Aanklikbare elementen zijn beschikbaar in de standaard tekstverwerker en de geavanceerde WYSIWYG-tekstverwerker. Het verschil tussen deze twee is dat de standaard tekstverwerker de BB Code laat zien in je bericht, die pas tot opmaak wordt verwerkt als het bericht later wordt weergeven. De geavanceerde WYSIWYG-tekstverwerker laat de opmaak tijdens het typen zien zoals deze later ook zal worden weergegeven.

Om deze elementen te gebruiken hoef je alleen maar op de knop te klikken, bijvoorbeeld de knop B voor vet, en dan te typen om vetgedrukte tekst te krijgen. Als je weer op de knop klikt, stopt de opmaak. Je kunt ook tekst die je al getypt hebt selecteren en dan op de opmaakknop klikken.

BB Code is een speciale verzameling codes die op HTML lijkt en die gebruikt kan worden voor forumberichten. Klik hier om een volledige lijst van BB Codes en voorbeelden te zien die gebruikt kunnen worden op deze website.

Antwoorden op een Bericht

In sommige forums kun je berichten plaatsen en reageren als gastgebruiker. Maar voor de meeste forums is registratie vereist.

Als geregistreerde gebruiker kun je naar de forums gaan waar je rechten hebt om onderwerpen te lezen en reacties te plaatsen. Om te reageren heb je een aantal mogelijkheden. Je kunt klikken op de knop 'Reageer op Bericht' en een nieuw bericht toevoegen aan het eind van de onderwerp. Je kunt ook een snelle reactie geven door direct een reactie plaatsen in het invoerveld onder de lijst berichten.

Als je 'Snel reageren' gebruikt kun je een bepaald bericht citeren als je reageert op iets wat iemand anders heeft geschreven. Je kunt ook op de knop Reageer op dit bericht 'Snel Reageren' in een bericht klikken om het venster voor een snelle reactie te openen, waarin je vervolgens je reactie kunt typen.

Als je wilt reageren op meerdere berichten kun je deze selecteren door de knop 'Op meerdere berichten reageren' Multi quote te klikken. Deze knop verandert van kleur om aan te geven dat je het bericht hebt geselecteerd. Als je vervolgens op de knop 'Reageren' klikt, kom je in de volledige tekstverwerker, waarin de berichten staan geciteerd.

Wijzigen en Verwijderen van je Berichten

Kan ik mijn berichten wijzigen of verwijderen?

Als je geregistreerd bent en ingelogd, dan kun je je berichten wijzigen en verwijderen (tenzij de beheerder deze opties heeft uitgeschakeld). Het kan zijn dat je je berichten slechts gedurende een bepaalde periode kunt wijzigen, afhankelijk van hoe de beheerder het forum heeft ingesteld.

Als je je berichten wilt wijzigen of verwijderen, klik dan op de knop Wijzig Berichtbij het desbetreffende bericht. Als jouw bericht het eerste bericht van een onderwerp is, dan kan het zijn dat je met het verwijderen van je bericht de hele onderwerp verwijdert.

Als je je wijzigingen hebt aangebracht, kan er een opmerking verschijnen waarmee andere gebruikers worden geïnformeerd dat jij het bericht hebt gewijzigd.

Als de datum en tijd van de wijziging eruitzien als een link, dan kun je daarop klikken om de verschillen te zien tussen de oorspronkelijke en de gewijzigde versie (of alle verschillende versies als er meerdere wijzigingen waren).

Kunnen anderen mijn berichten wijzigen?

Beheerders en moderatoren kunnen ook jouw berichten wijzigen. Als ze dat doen, zal er niet altijd een opmerking staan om andere gebruikers te laten weten dat het bericht gewijzigd is.

Aanmaken en Stemmen in Polls

Je zult zien dat sommige onderwerpen in het forum een gedeelte bevatten waarin je je stem kunt uitbrengen op een stelling of een vraag. Deze onderwerpen noemen we 'polls'.

Hoe maak ik een nieuwe poll?

Als je een nieuwe onderwerp start heb je de mogelijkheid om ook een poll aan te maken.

Hiermee kun je een vraag stellen en een aantal mogelijke antwoorden opgeven. Andere leden kunnen dan een antwoord kiezen en de resultaten van de poll verschijnen in de onderwerp.

Voorbeeld van een poll:

Wat is je favoriete kleur?

  • Rood
  • Blauw
  • Geel
  • Groen
  • Hemelsblauw
  • Roze met gele stippen

Als je een poll wilt maken wanneer je een nieuwe onderwerp begint, plaats dan een vinkje bij 'Ja, maak een nieuwe poll bij deze onderwerp' onder aan de pagina en geef het aantal antwoorden op.

Als je op de knop 'Nieuwe onderwerp versturen' klikt, kom je op de pagina waar je de poll kunt maken. Je kunt daar de vraag en de lijst met antwoorden opgeven.

Je kunt ook een einddatum opgeven, zodat er (bijvoorbeeld) een week lang stemmen kunnen worden uitgebracht.

Hoe breng ik mijn stem uit en waar kan ik de resultaten zien?

Als je een stem wilt uitbrengen in een poll, selecteer dan het antwoord van je keuze en klik op de knop 'Stem nu'. Soms kun je meer dan één antwoord kiezen. Je kunt de resultaten zien voordat je je stem uitbrengt door op de link 'Bekijk resultaten poll' te klikken. Meedoen aan een poll is altijd optioneel. Je kunt je stem uitbrengen op een van de antwoorden, of helemaal geen stem uitbrengen.

Bekijk of een poll openbaar is of niet. Als dat wel zo is, is je stem tot jou herleidbaar.

Over het algemeen geldt dat als je eenmaal je stem hebt uitgebracht, je je keuze later niet meer kunt veranderen. Stem dus met aandacht!

Bijlagen en Afbeeldingen

Hoe voeg ik een bijlage toe aan een bericht?

Als je een bijlage aan je bericht wilt toevoegen, gebruik dan de pagina 'Uitgebreid' of 'Nieuw Onderwerp', en niet 'Snelle Boodschap'. Om op de pagina 'Reageren op Onderwerp' te komen moet je op de knop 'Plaats Nieuw Bericht' klikken bij het onderwerp waar je bent.

Op deze pagina zie je onder het berichtvenster een knop 'Beheer bijlagen'. Als je op deze knop klikt, wordt een nieuw venster geopend waar je bijlagen kunt uploaden. Je kunt een bestand uploaden vanaf je computer of vanaf een andere URL. Gebruik het veld dat van toepassing is. Je kunt ook het bijlagepictogram in het berichtvenster gebruiken om het bijlagevenster te openen.

Als je een bestand wilt uploaden vanaf je computer, klik dan op de knop 'Bladeren' en zoek het bestand. Wil je een bestand uploaden vanaf een URL, voer dan de volledige URL in het tweede veld op deze pagina in. Als je een van de twee velden hebt ingevuld, klik dan op 'Uploaden'.

Zodra het uploaden voltooid is, verschijnt de bestandsnaam onder de invoervelden. Je kunt het venster dan sluiten en terugkeren naar de berichtenpagina.

Welke bestandstypen kan ik gebruiken? Hoe groot mogen bijlagen zijn?

In het bijlagenvenster vind je een lijst van toegestane bestandstypen en hun maximale grootte. Bestanden die groter zijn, worden geweigerd. Er kan ook een maximum zijn aan het totaal aantal bijlagen dat je in het forum mag plaatsen.

Hoe voeg ik een afbeelding toe aan een bericht?

Als je een afbeelding hebt geüpload als bijlage, kun je op het pijltje klikken naast het 'bijlagepictogram' en de afbeelding uit de lijst selecteren. De afbeelding wordt dan in het bericht geplaatst. Je kunt vervolgens zelf bepalen waar de afbeelding precies moet staan.

Om een afbeelding in te voegen die niet als bijlage is geüpload en die zich op een andere website bevindt, kun je de volledige URL van de afbeelding kopiëren (niet de pagina waarop de afbeelding staat) en vervolgens op het pictogram 'Afbeelding invoegen' klikken. Je kunt ook [img] en [/img] voor en na de URL typen. Er mogen geen spaties voor of na de URL staan. Je kunt op deze manier ook afbeeldingen uit je albums (?) invoegen.

Smileys

Wat zijn smileys?

Smileys zijn kleine plaatjes die je in je bericht kunt plaatsen om een bepaalde emotie of een gevoel uit te drukken. Je kunt ze gebruiken om te laten zien dat je blij of verdrietig bent, dat je een grapje maakt of je schaamt. Je kunt bijvoorbeeld bij een sarcastische opmerking een knipoogje plaatsen, in plaats van te schrijven 'dit is een grapje'.

De gewone smileys zijn hetzelfde als die je vindt in de meeste chatprogramma's. Ze bestaan uit een combinatie van tekens, die de basis vormen van het uiteindelijke plaatje. Bijvoorbeeld: :) wordt weergegeven als een lachend gezicht en :( als een verdrietig of afkeurend gezicht. Om het te zien, moet je je hoofd naar links kantelen. Als je dat doet zie je dat de tekens een mondje met twee oogjes voorstellen, die lachen of verdrietig zijn.

Hoe voeg ik smileys toe?

Sommige smileys kun je selecteren op de pagina 'Reageren op onderwerp' of 'Nieuwe onderwerp starten', als de beheerder ze heeft ingeschakeld. Als je erop klikt, komen ze automatisch in je bericht te staan. Je kunt ook de tekencombinatie typen voor je smiley. Voor een overzicht van de smileys en hun tekencombinaties op dit forum, kun je hier klikken.

Soms wil je niet dat tekst in je bericht wordt omgezet in een smiley. Als je een nieuwe reactie plaatst, kun je onderaan de optie 'Smileys uitschakelen' aanvinken.

Bericht Iconen en Onderwerp Voorvoegsels

Wat zijn bericht iconen?

Bericht iconen zijn kleine pictogrammen die bij de titel van je bericht verschijnen. Als je bericht het eerste bericht van een onderwerp is, dan is het pictogram ook te zien in lijsten met onderwerpen. Als de beheerder ze heeft ingeschakeld, dan zijn ze te vinden onder het berichtvenster in de pagina's 'Reageren op onderwerp' en 'Nieuwe onderwerp starten'. Selecteer het pictogram dat je wilt gebruiken en het zal verschijnen voor de titel van jouw bericht.

Wat zijn voorvoegsels bij onderwerpen?

Voorvoegsels bij onderwerpen kunnen worden gebruikt om aan te duiden dat jouw onderwerp bepaalde inhoud bevat. Als de beheerder het gebruik van voorvoegsels heeft ingesteld, zie je voor het titelveld een veldje met de voorvoegsels waaruit je kunt kiezen.

Moderatoren en Beheerders

Wat zijn moderatoren en beheerders?

Moderatoren houden bepaalde forums in de gaten. Ze hebben over het algemeen de mogelijkheid om berichten te wijzigen en te verwijderen, onderwerpen te verplaatsen en andere handelingen te verrichten. Het moderatorschap voor een bepaald forum wordt meestal toegekend aan een gebruiker die bijzonder behulpzaam is en veel kennis heeft over het onderwerp van het desbetreffende forum.

Beheerders zijn de mensen die de algehele zeggenschap hebben over wat er gebeurt in het forum. Zij bepalen hoe het forum wordt vormgegeven, welke forums er moeten worden aangemaakt en hoe deze moeten worden georganiseerd, welke informatie er wordt vereist van leden, en wie er worden aangewezen als moderator.

Zoek in FAQ

Selecteer deze optie als je je zoekactie ook wilt laten zoeken in FAQ Items en Titels

Selecteer een optie hier om in te stellen hoe je je zoek query wilt laten tonen. 'Een woord' zal woorden resulteren die er het meest op lijken terwijl 'Complete zin' alleen het resultaat zal geven dat je zoekt.